Op zes plaatsen in Nederland wordt gewerkt aan de invoering van het mbo-certificaat ’Componenten aansluiten voor duurzame energietechniek’ (C0093). Dit mbo-certificaat komt voort uit de mbo-opleiding Monteur elektrotechnische installaties op niveau 2. Het mbo-certificaat is bedoeld voor het opleiden van zij-instromers in de installatiebranche.

Bij dit certificaat ligt de focus op het installeren, bekabelen en aansluiten van elektrotechnische componenten tot in de meterkast. Denk hierbij aan zonnestroominstallaties, hybride-warmtepompen, warmtepompboilers, infraroodverwarming, laadpunten voor elektrisch vervoer of een thuisbatterij.

Koplopersgroep

Op dit moment wordt er hard gewerkt om op zes mbo-locaties in het land de cursussen aan te kunnen bieden. Deze zes mbo’s zijn de ‘koplopergroep’ voor het certificaat. Elk van deze zes mbo-locaties heeft een (opleidings)bedrijf als samenwerkingspartner. Op deze manier kan de cursus ontwikkeld worden en binnenkort daadwerkelijk plaatsvinden.

De koplopergroep bestaat uit deskundigen van:

  1. ROC Aventus (Apeldoorn) met een opleidingsbedrijf
  2. ROC Deltion (Zwolle) met een opleidingsbedrijf
  3. ROC Horizon College (Heerhugowaard) met een opleidingsbedrijf
  4. ROC Midden-Nederland (Utrecht)
  5. ROC Da Vinci College (Dordrecht) met Coolblue opleidingen
  6. Summa College (Eindhoven) met een opleidingsbedrijf

Ondersteuning

Het project wordt aangestuurd door de MBO Raad, SBB en Wij Techniek. Wij Techniek zorgt met het inbrengen van een projectleider voor de ontwikkeling en de invoering. Deze projectleider coördineert en helpt de koplopergroep waar mogelijk. 

Naast deze ondersteuning is er ook een klankbordgroep opgericht. Deze groep bestaat uit mbo’s en bedrijven die feedback geven op de ontwikkeling van de cursus. Bij voldoende interesse in het mbo-certificaat kan het aantal locaties in Nederland groeien en met de partijen in deze klankbordgroep worden uitgebreid.

De projectgroep richt zich erop om het cursusaanbod vanaf juli 2023 in de markt te brengen.