Door de energietransitie neemt de vraag en het belang van warmtepompen voor de installateur en de consument exponentieel toe. Om te voorzien in deze vraag is er onderwijs nodig om de (toekomstige) werknemers binnen de branche op te leiden in het werken met warmtepompen. S-BB heeft akkoord gegeven om de warmtepomp op te nemen binnen de drie werktuigkundige mbo-opleidingen. Om het onderwijs en bedrijfsleven te helpen met het vormgeven van het onderwijs gericht op warmtepompen binnen de opleidingen wordt er een adviesprofiel ontwikkeld. Hier worden samen met het onderwijs en bedrijfsleven de kennis en vaardigheden over het werken met warmtepompen binnen de volgende drie mbo-opleidingen bepaald:

  • 25350 Monteur werktuigkundige installaties
  • 25834 Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit
  • 25835 Eerste monteur werktuigkundige installaties woning

Hierbij richten we twee vakgroepen op:

Kernvakgroep: bestaande uit experts vanuit het onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van warmtepompen en de werktuigkundige (installatietechnische) mbo-opleidingen.

Klankbordgroep: bestaande uit geïnteresseerden vanuit het onderwijs en bedrijfsleven die de ontwikkeling van het landelijk adviesprofiel volgen en inhoudelijk het document voorzien van feedback.

Deelname aan deze vakgroepen vindt online plaats en kost maximaal 8 tot 10 uur (kernvakgroep) of 2 tot 4 uur (klankbordgroep) in een periode van 4 tot 5 maanden. 

Wil je betrokken zijn bij de ontwikkeling van het landelijk adviesprofiel voor de implementatie van kennis en vaardigheden op het gebied van warmtepompen binnen de werktuigkundige mbo-opleidingen? Meld je dan aan voor de kernvakgroep of klankbordgroep door contact op te nemen met Nathan van der Ent via [email protected] of 06 – 4853 8353.