Installatie verbindt jou met de toekomst

Het verbindt jou met duurzame energie, met 6G en andere technieken die we nu nog niet eens kennen!

WT Website Beeld 01

Wat is installatietechniek eigenlijk?

Je weet het misschien niet, maar er is ontzettend veel installatietechniek om je heen! Zodra je het licht aanzet, de verwarming wat hoger draait en online een video kijkt, gebruik je installatietechniek. Onzichtbaar, maar verre van onbelangrijk. Eigenlijk houdt installatietechniek de wereld draaiende. Geen kleine klus, maar jij kan hem aan!

Scholieren doen mee met de Techniekstand op school

Open dagen opleidingsbedrijven

Ervaar het zelf! Bezoek een open dag van een opleidingsbedrijf in de installatie- en elektrotechniek. Met ruim 40 plekken in Nederland is er altijd wel een bedrijf bij jou in de buurt. Kijk hier voor alle open dagen!

Word onmisbaar met installatietechniek!

Vandaag is installatietechniek al belangrijk. Maar in de toekomst? Dan is het echt on-mis-baar! Al die windmolens en zonnepanelen? Installatietechniek. Supersnel, 5G of zelfs 6G? Installatietechniek. Robots en digitalisering? Ja, je raadt het al: installatietechniek! En jij staat aan het begin van deze grote, spannende veranderingen.

Herken jij jezelf?

Welke uitdaging je ook gaat oppakken, je moet eerst kijken of het soort werk jou ook ligt! Hieronder vind je de competenties en vaardigheden die je voor installatietechniek in huis moet hebben. Herken jij jezelf terug?

WT Website V02 06
  • Flexibel: Technieken ontwikkelen zich super snel en plannen lopen soms anders dan gedacht. Jij verandert gewoon mee!
  • Nauwkeurig: Je werkt graag precies en ziet geen detail over het hoofd.
  • Praktisch: Je houdt van aanpakken, in denken en doen, en bent nu eigenlijk al je mouwen aan het opstropen.
  • Samenwerken: Je werkt graag met verschillende experts, zodat jullie samen het beste voor elkaar kunnen krijgen!

Ontdek alle installatiebanen!

Installatie verbindt alles! Ja, dat heb je vast al vaker gehoord. Maar omdat je alles verbindt, kan je ook echt overal aan de slag. Van de hoogste windmolens, tot installaties in de kelder. Van de grootste gebouwen, tot de kleinste huizen. Niet vreemd dus dat er heel veel verschillende banen zijn. Heb jij ze allemaal al ontdekt? Test nu jouw installatiekennis met de installatie-job-quiz. En wie weet vind je wel de perfecte baan voor jou!

Past installatietechniek bij jou?

Zoals je ziet zal de toekomst steeds meer verbonden zijn. Er staan ontzettend grote klussen voor de deur. Maar wat moet er precies gaan gebeuren? Hieronder vind je de grootste uitdagingen! Welke ga jij oppakken?

De grootste klussen!

Vind jouw opleiding!

Je volgende stap naar installatietechniek is het mbo. Daar kies je een opleiding en een leerweg. Je kan meestal uit twee leerwegen kiezen: BOL of BBL. Maar wat betekent dit precies? Nou, BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Hier ben je het grootste deel van de opleiding op school en loop je stage bij één of meerdere installatiebedrijven. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf. Dat kan een installatiebedrijf of opleidingsbedrijf zijn. Meestal ben je één dag in de week met theorie bezig op een ROC en leer je de rest van de week in de praktijk bij het leerbedrijf. Een groot verschil dus! Welke opleiding en leerweg past het beste bij jou?

En welke opleiding dan?

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) werkt met zogenaamde kwalificatiedossiers. Het kwalificatiedossier beschrijft de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te behalen.
Elk dossier bevat een of meer kwalificaties en iedere kwalificatie leidt tot een diploma. Voor de meeste beroepen in de installatiebranche is er een kwalificatie (opleiding) beschikbaar. Klik op onderstaande button om te zien welke opleiding het beste bij jou past.

Aan de slag

Tijdens je opleiding ga je verder ontdekken wat je leuk vindt. Misschien ga je voor een vervolgopleiding. Of misschien start je liever je eigen bedrijf. Je zult hoe dan ook constant verder blijven leren. Over de nieuwe technieken die uitgevonden worden, of de nieuwe klussen die voor je deur staan. En dat hoef je niet alleen te doen! Hier, bij Wij Techniek, kunnen we je ondersteunen met opleidingen en ontwikkeling. Dus waar je ook voor gaat, zodra je kiest voor installatietechniek, staan er heel veel mooie uitdagingen voor je klaar!