Installatie-opleidingen mbo

TopStartersdagen: Jonge scholieren bouwen modelhuisjes en windmolenpark

mbo-onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) werkt met zogenaamde kwalificatiedossiers. Het kwalificatiedossier beschrijft de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te behalen.
Elk dossier bevat een of meer kwalificaties en iedere kwalificatie leidt tot een diploma. Voor de meeste beroepen in de installatiebranche is er een kwalificatie (opleiding) beschikbaar.

Schema Scholing

mbo-opleidingen

Zorg dat je weet wat de naam van de opleiding (kwalificatie) is, die jouw interesse heeft. Je kan dan makkelijker zoeken of er een ROC bij jou in de buurt is die deze opleiding aanbiedt. Zit je nog op het vmbo? Dan kan de decaan of je docent aangeven op welk niveau (niveau 2,3 of 4) je een opleiding op het mbo (bij een ROC) kan volgen. Op www.kiesmbo.nl staat ook bij ieder opleiding beschreven wanneer je toelaatbaar bent.

Overweeg je om leren en werken te gaan combineren dan kan je ook informeren bij opleidingsbedrijven en/of bedrijven met een bbl-baan. Zie ook www.wij-techniek.nl/bbl-baan-voor-jou

Doorgroeien binnen het mbo en daarna?

Ook binnen het mbo èn daarna kan je doorleren. In deze schema’s zie je wat er allemaal mogelijk is:

Stroomschema Opleidingen Elektrotechniek
Stroomschema Opleidingen Werktuigkundige Installaties

Welke opleiding past het best bij jou?

Installeren is een heel breed vakgebied. Daarbinnen zijn een aantal richtingen te vinden die veel met elkaar te maken hebben maar ook flink kunnen verschillen; in de inhoud van het werk maar ook in de omgeving waarbinnen je dat werk uitvoert.

Hieronder staan de belangrijkste richtingen beschreven met daarbij vermeldt welke opleidingen (kwalificaties) er voor je beschikbaar zijn en een nummer waar je op kan zoeken. En klik ook op deze link dan vind je nog veeeeeel meer informatie.

Elektrotechniek

Heel vanzelfsprekend is het gebruik van elektronica in huis, op kantoor, in de industrie én onderweg. Pas als de stroom uitvalt, weet je wat het betekent om zonder te zitten. Er is geen licht meer, de vriezer begint te ontdooien, je kunt geen tv kijken en je laptop doet het ook al niet. En dat is dan alleen bij jou thuis. Zonder elektriciteit werken verkeerslichten niet, rijden er geen treinen, kun je geen sms'jes versturen en staan productieprocessen stil. Zeker weten dat het lijstje nog eindeloos langer te maken is. Zeker weten ook dat er vakmensen achter zitten om al deze elektrotechnische installaties aan te leggen of te onderhouden: elektromonteurs, servicemonteurs, monteurs elektrotechnische (industriële) installaties en systemen enzovoort.

TopMeesterschapsdagen: Medewerker met helm aan het werk in technische installatie

Werktuigkundige installaties

Werktuigkundige installatietechniek is overal om je heen, ook al zie je het vaak niet. Het zit in gebouwen, in woningen zelfs in boten. Zonder werktuigkundige installatietechniek heb je bijvoorbeeld geen warm en koud stromend water, geen centrale verwarming, geen gasfornuis in de keuken, geen waterdicht dak boven je hoofd, geen afvoer in de douche en het toilet. Werktuigkundige installatietechniek heeft te maken met eigenlijk alles wat is aangesloten op leidingen waardoor water of gas stroomt. Vakmensen in de installatietechniek zorgen voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen.

Scan duurzame inzetbaarheid - Elektricien checkt meterkast
Workshop Sterk in je werk - Medewerker technische installatiebranche

Service- en onderhoudstechniek

Mensen die service verrichten zorgen ervoor dat apparatuur en installaties in huizen, kantoren en fabrieken goed blijven functioneren. Het kan gaan om machines en installaties voor de productie van allerlei verschillende dingen, bijvoorbeeld voedsel of auto's. Goed onderhoud is nodig om storingen te voorkomen of op te lossen waardoor bedrijven niet in de problemen komen. De productie kan doorgaan en de veiligheid is beter gegarandeerd.

007 Mvenk012

Infratechniek

Alle voorzieningen dieje heel gewoon vindt, kun je alleen gebruiken dankzij infratechniek. Elektriciteit, gas, water en data zorgen ervoor dat je in veel omgevingen van alle gemakken voorzien bent. Het enorme netwerk van leidingen en kabels zie je niet, maar zonder de juiste verbindingen heb je geen goed drinkwater, kun je geen tv kijken, heb je geen internetverbinding en blijft het koud in je huis. Monteurs in de infratechniek zorgen voor de juiste montage en het onderhoud van de zogenoemde transport- en distributienetten

Koude- en klimaatsystemen

Koudetechniek heeft alles te maken met het goed houden van voedsel en een aangenaam koel (werk)klimaat in gebouw of auto. Denk bijvoorbeeld aan airco's in scholen, ziekenhuizen, kantoren en auto's, koel- en vrieskasten in de supermarkt en aan koudesystemen in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Zonder koudetechniek is het klimaat op ons werk of op school vaak veel minder prettig, bederft veel voedsel voor het de winkel uit is en krijgen we nergens meer een koel drankje of verfrissend ijsje. Maar ook het transport van organen voor transplantatie is dan niet meer verantwoord. En wat denk je van de schaatssport? Zonder koudetechniek zou die nooit op het huidige niveau mogelijk zijn. Vakmensen in de koude- en installatietechniek zorgen ervoor dat al die apparatuur blijft functioneren en daarmee ons leven aangenaam en gezond houdt.

Wij Techniek 836252442

Smart building

De gloednieuwe opleiding smart building is dé opleiding van de toekomst op het gebied van de bouw en installatietechniek. Aan het werk voor duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige gebouwen! Je leert wat er komt kijken bij de voorbereiding en uitvoering van innovatieve bouwprojecten. Je doet kennis op van de bouwsector én de installatietechniek. Materialen, installaties en systemen komen voorbij tijdens de opleiding. Daarnaast leer je plannen en organiseren, calculeren en begroten. Jij leert hoe je technische werkzaamheden kunt begeleiden en hoe je technische ontwerpen uitwerkt.

Paul Eidhof, Keizers Installatietechniek BV bouwt aan de toekomst
Vakbus Wij Techniek op lokatie

Engineering

Bij het ontwerpen, maken, onderhouden en verkopen van producten en systemen komt veel kijken. De middenkader engineer speelt daarbij een belangrijke rol. Hij ontwerpt producten of systemen, bereidt de productie voor, begeleidt het productiewerk en onderhoudt of verkoopt producten en systemen. Een allround functie dus. Als die niet goed wordt vervuld, lopen productieprocessen volkomen vast.

Opleidingen

23119 Kwalificatiedossier Middenkader engineering
25296 Commercieel technicus engineering
25297 Technicus engineering

23112 Kwalificatiedossier Engineering koude- en Klimaatsystemen
25264 Systeemontwerper koude- en klimaatsystemen

Technische medewerker helpt nieuwe collega op weg

Werkvoorbereiding / Technisch tekenen

Een goed begin is het halve werk. Of eigenlijk gaat het nog verder: zonder technische tekeningen en gedegen werkvoorbereiding vanuit het kantoor kan geen technische vakman goed aan de slag. En dan wordt er in bedrijven nog maar heel weinig geproduceerd. Werkvoorbereiders verzorgen immers het onmisbare voortraject voor ieder technisch product.