Ouders op school betrekken bij een keuze voor techniek

Ouders hebben veel invloed op de schoolkeuze van hun kinderen. Lees hier hoe je ouders met voorlichting betrekt bij een keuze voor techniek.

Ouders betrekken bij schoolkeuze voor techniek - Jongen en meisje checken samen installatie

Waarom het belangrijk is om ouders te betrekken

Het zal niemand verbazen: uit onderzoek blijkt dat de mening van ouders van grote invloed is op de school- en profielkeuzes van hun kinderen. Hebben ouders een technische achtergrond of staan zijn positief tegenover een keuze voor techniek? Dan kiezen hun kinderen eerder voor technische profielen.

Voor meiden geldt dat het bijna even belangrijk is of hun moeder óf hun vader een (bèta)technische achtergrond heeft. Voor jongens is vooral de achtergrond van de vader relevant. Ook als ouders plezier hebben in bèta/techniek en dit economisch belangrijk vinden, maken hun kinderen eerder de keuze voor technische profiel.

Ouders zijn dus onmisbaar bij het enthousiasmeren van meiden voor techniek. Maar hoe betrek je ouders bij de keuzes van hun dochters? Weten ze dat hun mening vaak bepalend is bij de keuze? En wat kunnen ouders doen om hun dochters warm te maken voor techniek?

Activiteiten om ouders te betrekken

Grijp open dagen of oudergesprekken aan om een mogelijke keuze voor techniek te bespreken.

Tips:

  • Laat ouders jullie techniekonderwijs beleven tijdens een rondleiding. Vertel over de kansen die techniek, ook voor meiden, te bieden heeft.
  • Zet meiden die al voor techniek gekozen hebben in bij de voorlichting aan ouders. Vaak werkt het goed om hen te laten vertellen over hun keuze voor techniek. Neem ook de tijd voor vragen van ouders.

Organiseer een ouderbijeenkomst over meiden en techniek. Tijdens deze bijeenkomst gaan ouders aan de slag met hun ideeën over opleidingen en banen in de techniek. Welke talenten vinden zij bij hun dochter passen toe en welk beeld hebben zij bij bepaalde beroepen?

Tips:

  • Kiezen voor techniek betekent kiezen voor vele mogelijkheden. Niet alle ouders weten dit, dus het is goed hen hierop te wijzen. Vertel daarom over de ruime keuze uit vervolgopleidingen, dat er technische beroepen zijn in vele sectoren (bijvoorbeeld in de zorg) en dat technisch werk vaak goed betaalt.
  • Vraag ouders hoe zij denken over techniek. Waarom vinden ze het wel of niet passen bij hun dochter? Je hoeft niet te overtuigen, maar stereotiepe opvattingen kun je met feiten wegnemen. Lees de 'mythes' over meiden en techniek.
  • Bekijk het ‘Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst’ in de Handreiking ouders en LOB van Expertisepunt LOB. VHTO kan indien gewenst een presentatie verzorgen. Wil je weten wat VHTO kan doen en wat de kosten zijn? Neem contact op via [email protected].

Organiseer gesprekken met mentors, ouders en leerling over de wensen en mogelijkheden van de leerling.

Tips:

  • Wijs ouders en meiden op brede mbo-opleidingen, zoals bouwkunde, die meiden de kans geven om tijdens hun studie te ontdekken welke technische baan bij hen past.