De waarde van de zij-instromer

Bloemendal Techniek richt zich op de particuliere sector en de kleinere utiliteitsbouw. Naast installatie van warmtepompen en airco’s bestaat het werkveld ook uit elektrotechniek, loodgieterswerk en werktuigbouwkundige installaties. Het team bestaat voor 70-80% uit zij-instromers. En dat is een bewuste keuze!

directeur Bert Boeijink van Bloemendal Techniek
26 apr, 2023

“Onze mensen komen via allerlei wegen binnen”, vertelt directeur Bert Boeijink. “Het zijn bijna allemaal zij-instromers. Je kunt denken aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, met een Wajonguitkering, thuiszitters, noem maar op. Er zijn veel mensen die dolgraag willen werken, maar de kans niet krijgen. Die kans geven wij ze graag.

We werken met meer partijen samen om aan zij-instromers te komen. De belangrijkste partijen zijn het WerkgeversServicepunt (WSP) en het Wij Techniek TeamWork Servicepunt. Deze eerste partij helpt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en thuiszitters weer aan het werk. Het Wij Techniek TeamWork Servicepunt brengt vraag en aanbod samen. Zij-instromers krijgen indien nodig een basisopleiding aangeboden. Wij scholen ze daarna intern verder. Ook ontmoet ik regelmatig potentiële werknemers in Leusden via de Bedrijvenkring. Hier worden mensen aan bedrijven gematcht. Een man die geen match had heb ik naar ons toegehaald. Als je er tijd en energie in stopt, krijgen ze de mogelijkheid om weer werkfit te worden. Je komt er dan vaak later achter dat er meer speelt, maar alles kan opgelost worden. Bij ons zit hij op zijn plek!” 

De voordelen van de zij-instromer 

“Ik hoor veel bedrijven klagen dat er zo weinig mensen te krijgen zijn, maar ik denk dan: ‘Misschien moet je het op een andere manier doen’. Er zijn niet te weinig mensen, maar je moet er wel energie in willen steken en ze willen opleiden. Daar zijn overigens ook uitstekende regelingen voor, zoals via Wij Techniek. 

We steken veel tijd in onze mensen, maar we krijgen er ook veel voor terug. Het voordeel van zij-instromers is dat ze vaak wat ouder zijn. Én ze zijn gewend samen te werken. Dat is de basis van ons vak. Het is ook bijna de enige vraag die ik stel als ik nieuwe mensen binnenhaal: ’Ben je bereid om samen te werken?’ Waar je vandaan komt is niet zo belangrijk. En vakinhoudelijk leer je het wel, via een (versnelde) opleiding, intern of via trainingen van onze leveranciers.”  

Persoonlijke begeleiding 

“Omdat iedereen een andere achtergrond heeft steken we veel tijd in gesprekken, instanties en coaching. Ook maken we gebruik van bedrijfskleding, dit zorgt voor saamhorigheid. Iedereen is hetzelfde, wat je achtergrond ook is. Als ze eenmaal binnen zijn, zie je pas echt wat ze nodig hebben. Daar moet je ook proactief op insteken. Zo hebben we bijvoorbeeld een jongen die veel ziek was. Zijn opleiding liep uit en hij durfde niet meer goed naar het werk, maar is wél een goede timmerman. We hebben geregeld dat hij via het UWV een uitkering krijgt en zo kan hij hier in de fabriek rustig beginnen. We denken graag in mogelijkheden. Ziekmelden lost niks op, hij heeft een omgeving nodig die begrip heeft voor de situatie. Nu heeft hij een behandeling die lijkt te werken, dus die komt er wel! 

Een ander mooi voorbeeld is een van onze werkvoorbereiders. Hij werkte jarenlang als chef-kok. Tijdens corona kwam hij thuis te zitten en besloot hij wat anders te gaan doen. Hij kwam bij ons terecht, deed de vierjarige opleiding in driekwart jaar en doet nu projecten bij ons van een paar miljoen. Hij zit helemaal op zijn plek én ziet eindelijk zijn kinderen weer in de avonden en tijdens de feestdagen.” 

20230315 Bloemendal Leusden 1000Px 13
20230315 Bloemendal Leusden 1000Px 1
20230315 Bloemendal Leusden 1000Px 19

Wij Techniek TeamWork

Ben je werkgever en wil je ook met zij-instromers aan de slag? Neem contact op met Wij Techniek TeamWork via 0800-6061.  

Of zoek je zelf een baan binnen de technische installatiebranche? Maar je hebt geen ervaring of vooropleiding in de techniek? Geen probleem! Laat je informeren over de mogelijkheden. Meld je nu aan voor een online zij-instroomsessie ‘Ontdek je kansen in de techniek’. Je kunt ook mailen of bellen met Wij Techniek Teamwork Servicepunt via 0800-6061, [email protected]