Ontwikkelingen in de branche

Met de juiste en actuele kennis zijn de vakmensen van vandaag voorbereid op het werk van morgen.

Waar blijven de vrouwelijke monteurs?

Ontwikkelingen en trends

In de technische installatiebranche volgen ontwikkelingen en trends elkaar in rap tempo op. Er worden nieuwe technieken ontwikkeld en steeds meer processen worden geautomatiseerd. Het is daarom belangrijk up-to-date te blijven. Wij Techniek weet als geen ander wat er in de branche speelt en wat er de komende jaren nodig is. Weet jij welke kennis vakmensen nodig hebben in de dagelijkse praktijk? Wij Techniek werkt samen met inhoudelijke experts, zoals werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (sociale partners), opleiders en kennisinstituten. Samen bieden we de vakmensen de juiste basis. 

Huis van Sarah opent je ogen

Het programma Huis van Sarah (een samenwerking tussen Wij Techniek en de TheaterMakers Radio Kootwijk) opent je ogen, stelt je vragen, en zet je aan het denken over jouw sleutelrol in het vormgeven van de toekomstbestendige samenleving.

Bezoek het Huis van Sarah bij jou in de buurt.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken.

Succesfactoren verduurzaming

Als vakmens in de techniek maak je het verschil!
Met alleen geld of een innovatie kom je niet ver als je vervuilende energiebronnen wil aanpakken. De sleutelrol in de verduurzaming van Nederland ligt bij de bedrijven en vakmensen die technische innovaties aansluiten en tot leven wekken. Medewerkers van technische installatiebedrijven zijn naast geld en innovaties de belangrijkste succesfactor in de energietransitie! Maar dat gaat niet vanzelf. Want hoe zet je als bedrijf medewerkers in hun kracht? En welke skills zijn nodig om het succes te verzilveren?
In de volgende interviews gaan we bij bedrijven gespecialiseerd in duurzame technieken op zoek naar antwoorden op deze vragen en meer.

Cursus Lichtadvies Binnenverlichting

Als vakmens in de verlichtingstechniek is het steeds belangrijker de klant goed te adviseren over passende verlichting, en dus ook zelf ontzettend goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

De cursus is ontwikkeld voor projectleiders en werkvoorbereiders van installatiebedrijven.

Cybersecurity

Als vakmens in de technische installatiebranche installeer je installaties en apparaten. Je bent daarom de aangewezen persoon om klanten te helpen met veiligheid. Met de juiste kennis heb je de sleutel in handen om alle technologie veilig aan te sluiten bij jouw klanten.

Vakmanschap Comfortinstallateur

Wij Techniek, Techniek Nederland, en samenwerkende partijen stellen daarom onder de naam Vakmanschap Comfortinstallateur een vakbekwaamheidsprogramma beschikbaar. Het programma is geschikt voor installatietechnische medewerkers en de bedrijven die bovengenoemde werkzaamheden uitvoeren of willen uitvoeren en bestaat uit een cursusdeel opgebouwd uit verschillende thema’s en een toetsdeel waarin een praktijkopdracht centraal staat.

Vakmanschap CO

Vanaf 1 januari 2023 mogen installatiemonteurs, als onderdeel van de wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven, uitsluitend werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties wanneer zij  beschikken over het Bewijs van Vakmanschap.

CONNECT2030

In 2022 is de derde toekomstverkenning voor Nederland en de installatiebranche CONNECT2030 verschenen. CONNECT2030 geeft zicht op de impact van techniek, voor een Nederland dat op weg is naar 2030. Een onderzoek naar de techniek van de toekomst. Naast het overkoepelende thema Toekomstbehendigheid zijn er vijf centrale thema’s die hierin aan bod komen.

SCENARIO2040

SCENARIO2040 is een studie uitgevoerd door Techniek Nederland. De studie combineert ontwikkelingen die vandaag al zichtbaar zijn met de visies van diverse experts. SCENARIO2040 is geen toekomstvoorspelling, maar beschrijft de mogelijke maatschappelijke situatie in 2040. 

Trendfiles

Trendfiles is dé website voor iedereen die geïnformeerd en geïnspireerd wil worden.

Deze website geeft jou een overzicht van onderzoeken en analyses die relevant zijn voor de technische installatiebranche. Ook biedt de site relevante en actuele cijfers op zowel landelijk als regioniveau.

Energietransitie

Nederland is in transitie als het gaat om de energievoorziening. De energietransitie is niet alleen een technische uitdaging. Het is vooral ook een sociale uitdaging die om innovaties en verandering vraagt. Dit raakt ook ons vakgebied, van ondernemer tot monteur.

Op het dak

Het dak biedt plek aan steeds meer functies, zoals zonnepanelen, wateropslag of een dakterras. Dit betekent dat je steeds vaker rekening moet houden met andere specialisten op het dak. Heb jij voldoende kennis over de verschillende dakfuncties? Of heb je er al eens over nagedacht om je te specialiseren in een nieuwe dakfunctie?

Vakbekwaamheidscommissie

Steeds vaker moeten bedrijven en vakmensen laten zien dat ze vakbekwaam zijn via een certificering of erkenning om aan de slag te mogen. Om namens de branche te zorgen voor het behoud van kwaliteit van vakmanschap is de Vakbekwaamheidscommissie (VBC) opgericht.

BNR Techniektour

Nieuwsgierig naar de techniek achter alledaagse en bijzondere zaken zoals datacenters, sluizen, windturbines of waterstof? Dan is dé podcastserie over techniek, De BNR Techniektour, iets voor jou!

Wist je dat

Feiten