Vitaliteit is meer dan een appel: hoe flexibiliteit leidt tot gezonde en blije medewerkers

Ja, er staat een fruitschaal op tafel in het kantoor, maar bij Smit Riooltechniek in Hazerswoude gaat aandacht voor gezondheid verder dan een banaan: het is een manier van omgaan met je medewerkers.

Bram Smit Sirieus
23 jun, 2021

“Ik wil mensen voor vol aanzien en hen geven waar ze behoefte aan hebben, in welke levensfase dan ook.” Reden dus om eens te praten met Bram Smit, de uitgesproken eigenaar van het bedrijf.

Wie op de website van Smit Riooltechniek kijkt, kan daar de bijzondere geschiedenis van het bedrijf en zijn eigenaar lezen. Hoe Smit al vroeg het huis uitging, hoe hij school lastig vond (“tachtig procent van de lesstof deed ik af als volledige onzin”) en hoe hij onder de indruk raakte van de dankbaarheid van klanten die geholpen worden met een rioolprobleem: “Mensen zijn altijd superblij als je bent geweest.”

Na flink wat teleurstellingen met leidinggevenden stapte Smit zes jaar geleden met een goed doordacht bedrijfsplan de Rabobank binnen en vanaf daar is de bal succesvol gaan rollen. “Inmiddels heb ik acht mensen in loondienst en gebruik ik vaak zzp’ers en uitzendkrachten. Ik strooi een beetje in de rondte met werk.”

Fruit door de week, op vrijdag een biertje

Er staat bij Smit Riooltechniek een waterkoeler in het kantoor en een fruitschaal op tafel. “Kijk, je mag je natuurlijk niet te veel bemoeien met de gezondheid van mensen, maar ik kan wel stille hints geven. Mijn vrouw is gewichtsconsulent dus ik weet hoe belangrijk het is om gezonde opties aan te bieden. Daarom lunchen we met de binnendienst altijd samen met producten die ik heb gehaald. Zo is het ook voor mezelf een stok achter de deur om niet dat broodje bij de pomp te halen, maar op kantoor beter te eten. Maar….op vrijdag drinken we wel een biertje, hoor.”

De psychische kant van vitaliteit

Ook zijn ze VCA-gecertificeerd: “Je wil toch dat iedereen aan het eind van de dag heel thuiskomt.” Maar het belangrijkste vindt Smit de psychische vitaliteit. “Ik vind het belangrijk dat je zin houdt in wat je doet, doordat je gewaardeerd wordt in wat je doet.” Dat doet hij door flexibel te zijn en mee te bewegen met wat mensen nodig hebben. En door zelf de meest vermoeiende diensten te pakken, in de avonden en de weekenden. “Altijd maar werken, dat past niet meer in deze tijd. Ik wil dat mensen kunnen bijtanken.”

Iedereen voor vol aan zien

“Kijk, onbewust vind je toch de mensen waar je jezelf in herkent. Dus ik heb veel mensen in dienst voor wie het gewone pad van de maatschappij lastiger is. Maar ik probeer altijd mensen voor vol aan te zien en zo veel mogelijk mee te denken. Wil iemand meer werken vanwege bijvoorbeeld een verbouwing, dan probeer ik dat te regelen. Of wil iemand juist tijdelijk wat minder werken, dan moet dat ook kunnen. Je moet daarin flexibel zijn, daar blijven mensen blij en betrokken van.”

Hij raadt dit ook andere bedrijven aan. “Je hoeft echt niet alle eisen in te willigen, maar je moet wel je best doen om iemand met een glimlach naar zijn werk te laten gaan. Het is ook slimme bedrijfsvoering: maak de berekening maar wat het kost om iemand te laten gaan en een nieuwe goede collega te zoeken. Dat is veel duurder dan een carrièrestap, opleiding of loonsverhoging.”

Een flexibele mindset is goed voor het bedrijf en voor de collega’s

Smit raadt bedrijven ook aan om flexibel en creatief te zijn. Zo is een van de collega’s een alleenstaande vader die in principe alleen tijdens schooltijden kan werken. “Hij wilde heel graag aan de slag, maar niemand wilde hem, want hij kon alleen maar parttime werken.” Smit ging het experiment aan: “Ik vond dat wel interessant om te onderzoeken: hoe werkt dat als iemand afwijkende tijden en minder werkt? En is dat het waard dat er een auto gedeeltelijk stil staat voor zijn deur?” Maar het resultaat mag er wezen. “Het gaat uitmuntend. Natuurlijk moet je flexibel zijn als werkgever, maar dat werkt twee kanten op. Ook hij is heel flexibel, stabiel en komt altijd wel aan zijn werk.”

Smit is dan ook geen werkgever die strak op de tijd stuurt. “Het resultaat is het belangrijkst, of je je werk nu woensdagmiddag doet of maandagnacht. Dat maakt mij niet uit. Ik kan er op rekenen dat het onderaan de streep gelukt is, zonder dat ik op de klok hoef te kijken.” Dat geeft rust en ruimte, zowel bij hemzelf als bij zijn medewerkers.

Het is een aanpak die werkt, want de collega’s zijn blij en blijven. Smit: “Er is nog nooit iemand uit zichzelf vertrokken.” Wil jij dus ook aan de slag met vitaliteit? Neem contact op met een van de regiomanagers bij jou in de buurt.