“We geven de coronacrisis een positieve draai”

Elke ondernemer heeft op zijn of haar manier te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Dit geldt ook voor Michael Pieneman. Door corona keerden zijn servicemonteurs terug naar het bedrijf en daalde zijn omzet enorm. Bij de pakken neer zitten was geen optie.

MICHAEL Pieneman Covidbuster
15 jun, 2020

Het ontwikkelen van een nieuw concept in de strijd tegen het coronavirus wel

Dalende omzet

Michael Pieneman (48), directeur van Dolphin Marine, Offshore & Industrie, is gelukkig weer een drukbezet man. Dit was enkele maanden geleden wel anders. “Toen de coronacrisis uitbrak viel de omzet van ons dienstverlenende bedrijf met 80% terug. Bovendien kwamen de monteurs die we hadden uitgeleend allemaal terug naar het bedrijf, en alle klussen in het buitenland werden afgeblazen. Want ook hún werk viel stil.”

Bij elkaar blijven

Om bij elkaar te blijven en het hoofd boven water te houden, ging Michael met vijf medewerkers om de tafel zitten om nieuwe concepten te bezien. “Kunnen we een bijdrage leveren aan de bestrijding van corona? Hebben wij iets in huis om mensen een veilige werkomgeving te bieden? Bij het beantwoorden van deze vragen kwamen we al snel tot de conclusie dat we via ons netwerk kunnen beschikken over hoogwaardige UV-C lampen. En UV-C-licht doodt virussen.”

Covibuster

Een nieuw concept was geboren en Dolphin ging ermee aan de slag. “In contact staand met onder meer het RIVM, ZonMw, TNO en de technische universiteiten hebben we veel testen gedaan om te kijken of en hoe UV-C licht tegen het coronavirus kan worden ingezet. Nu het erop lijkt dat de inzet van UV-C licht zeer effectief is in de bestrijding van virussen, bacteriën en schimmels maar ook voor corona, werken we op dit moment hard aan een officiële keuring van ons product, dat we de naam ‘Covibuster’ hebben gegeven.”

Robot

Het bleef echter niet bij een desinfecterende lamp alleen. “Met behulp van een 3D-printer hadden we binnen enkele weken ons eerste rijdbare prototype klaar. Daarna zijn we gaan samenwerken met een bedrijf dat robots maakt. Hierdoor hebben we de UV-C-lamp kunnen inbouwen in een rijdende surveillance robot. Wij leveren de desinfectietechniek, zij de robot. En dit werkt fantastisch. Crisissituaties maken de mens heel creatief!”

Positieve draai

De Covibuster loopt inmiddels goed. Dolphin heeft inmiddels in 14 landen afzet voor haar product. Maar de ontwikkeling van het nieuwe product brengt vooral iets anders. “De sfeer in ons team is geweldig. Iedereen vindt het gaaf om hieraan mee te werken.” Michaels advies aan andere technische bedrijven is dan ook positief: “Mensen kunnen veel meer dan zij zelf denken. En samenwerken leidt tot creatieve producten en innovatie. Door samen te werken met een schoonmaakbedrijf en een roboticabedrijf geven wij aan deze vervelende tijd een positieve draai. Dit moet voor andere technische bedrijven ook mogelijk zijn.”