Wij Techniek en Worldskills Netherlands werken samen aan vakmanschap in de installatiebranche

Het belang van vakmanschap is actueler dan ooit. Het tekort aan elektriciens, verwarmingsmonteurs en lassers groeit en goede vakmensen zijn schaars. Wij Techniek en WorldSkills Netherlands slaan de handen ineen voor een stimulans van vakmanschap in de installatiebranche.

Wij Techniek en Worldskills Netherlands werken samen aan vakmanschap
1 dec, 2022

Aandacht voor vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren; dat is waar WorldSkills Netherlands zich voor inzet. In samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven organiseren zij vakwedstrijden voor het (v)mbo met als hoogtepunt het jaarlijkse NK voor beroepen waar honderden jongeren het tegen elkaar opnemen om de beste te worden in hun vakgebied. De samenwerking met Wij Techniek was dan ook een logische.

Deze wedstrijden geven jonge vakmensen de kans om hun talenten te laten zien aan anderen. Dit draagt bij aan hun trots en passie. Hans Haring, projectmanager Wij Techniek, vertelt: “Deze wedstrijden geven, ook voor leerlingen die ze bezoeken, een goed beeld van hoe mooi het is om te werken in de installatiebranche. De samenwerking met Wij Techniek heeft er toe geleid dat de opdrachten nog meer aansluiten op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld energieopslag, energiebesparing en verduurzaming.”

Ook Erik van der Zwan, algemeen directeur WorldSkills Netherlands, is enthousiast over de samenwerking. “Door een goede aansluiting van vakwedstrijden op de beroepspraktijk zorgen wij dat jongeren tijdig een beter beeld van een beroep krijgen. We zijn dan ook verheugd om dat met een partner als Wij Techniek te mogen doen.”

Vakwedstrijd PIE

Wij Techniek is ook partner van de vakwedstrijd PIE. Een wedstrijd waarin diverse vaardigheden van het vakgebied aan bod komen: van zelf ontwerpen, monteren en aansluiten tot klantcontact en het hanteren van een veilige werkwijze. Hans Haring vertelt: “Voor de leerlingen en voor medewerkers in de branche geldt dat ze juist ook in de praktijk willen leren. En leerlingen die nog niet zo goed weten wat ze willen gaan doen, helpen we met deze vakwedstrijden ook om de juiste keuze te maken.”

Skills The Finals 2
“Als docent zie je het bij de voorrondes en provinciale kampioenschappen al. Iedereen is daar met hetzelfde focus met vakwedstrijden bezig. Leerlingen zijn niet bang meer om te presteren. Ik durf te stellen dat ze in een dag vakwedstrijden of een bezoek aan het NK voor beroepen meer leren dan in een dag school!”

Doe, beleef en ervaar

WorldSkills Netherlands en Wij Techniek werken toe richting Skills The Finals, het NK voor beroepen, op 23 en 24 maart 2023. Daar strijden ruim 300 vmbo’ers en 500 mbo’ers om zich Nederlands vakkampioen te mogen noemen in hun beroepsrichting.

Het evenement kent naast de finales die bezoekende leerlingen kunnen bekijken een uitgebreide LOB Experience, waar ze zichzelf met 75 doe-activiteiten op een leuke, uitdagende manier kunnen oriënteren op hun toekomst. Net als in de echte wereld zien en beleven ze bij Skills The Finals de beroepspraktijk, zodat ze waardevolle ervaringen opdoen voor hun studiekeuzetraject. Van der Zwan: “Stimuleren, inspireren en PIE-leerlingen helpen hun talenten op het gebied van vakmanschap te ontdekken en ontwikkelen. Dat is waar we met Wij Techniek hard aan gaan werken.”