Basisvaardigheden

Bijna 1 op de 10 werknemers in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven en vaak ook met het werken met digitale systemen en apparaten. Deze werknemers kunnen jong of oud zijn, in Nederland geboren of ergens anders.  

Het Ontwikkelgesprek Incompany - Leidingevende en medewerker in gesprek

Hebben jouw collega’s voldoende basisvaardigheden? 

De kans is dus groot dat in jouw organisatie collega’s werken die over onvoldoende basisvaardigheden beschikken. Dat is een probleem, want laaggeletterden begrijpen informatie vaak minder goed en minder snel en maken daardoor meer fouten. Bijvoorbeeld bij het lezen van bezoekadressen of voorschriften.  
 
Mensen met onvoldoende digitale vaardigheden hebben moeite met bijvoorbeeld apps of online tools van de werkgever. Deze collega’s schamen zich vaak en hebben bovendien jarenlange ervaring om hun gebrek aan vaardigheden te verbergen, waardoor hun gebrek aan vaardigheden niet direct opvalt. Maak het onderwerp dus bespreekbaar in je organisatie.   

Ook hebben deze medewerkers vaak negatieve ervaringen met scholing. Voordat ze zich daadwerkelijk aanmelden voor een cursus of begeleiding moeten ze eerst over een flinke drempel heen. En daar kan jij als leidinggevende of HR-professional mee helpen.  

Welke scholing is er voor werknemers? 

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jouw werknemers bij te scholen op het gebied van basisvaardigheden? Neem dan contact met ons op. Wij weten welke mogelijkheden er zijn in jouw regio. Wil jij digitaler gaan werken met je organisatie en vraag je je af hoe je je medewerkers daarin meeneemt? Kijk dan eens wat de MKB-digiwerkplaatsen voor jouw organisatie kunnen betekenen.   

Handige websites en video

  • www.lezenenschrijven.nl/aan-de-slag-met-taal-werkt is bedoeld voor bijvoorbeeld HR-medewerkers of leidinggevenden. Je vindt er tips om het onderwerp bespreekbaar te maken in je organisatie en welke scholingsmogelijkheden er zijn. 
  • Hier vind je onze informatie voor medewerkers. Met links naar websites om te oefenen met taal, rekenen en computers.
  • Bekijk de video Werk veilig! Praat over taal van de gemeente Rotterdam. De taal niet goed begrijpen kan gevaarlijke situaties opleveren op het werk. Er zijn allerlei oplossingen om daarbij te helpen.