Vakbekwaamheidscommissie

De werkzaamheden van installateurs worden steeds complexer. Het is belangrijk dat vakmensen in onze branche hun werk goed doen. Want het gaat om de kwaliteit en veiligheid van technische installaties die meestal niet te missen zijn in het dagelijkse leven van mensen. Zowel zakelijk als privé.

Wij Techniek 1188930666

Steeds vaker moeten bedrijven en vakmensen laten zien dat ze vakbekwaam zijn via een certificering of erkenning om aan de slag te mogen. Om namens de branche te zorgen voor het behoud van kwaliteit van vakmanschap is de Vakbekwaamheidscommissie (VBC) opgericht.

Wat is de Vakbekwaamheidscommissie?

De VBC is een initiatief van de sociale partners van Wij Techniek. Het bestaat uit een groep vertegenwoordigers van de technische installatiebranche. Die werken in de commissie samen om de kwaliteit van werkzaamheden van medewerkers van de installatiebedrijven op een hoog niveau te houden. Zodat vakmensen in de branche vakbekwaam blijven.

De leden van de VBC zijn de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, FNV Metaal en de werkgeversverenigingen NVKL en Techniek Nederland. In samenwerking met Wij Techniek en de kwaliteitsregelingsorganisatie InstallQ.

Waarom een Vakbekwaamheidscommissie?

Een aantal ontwikkelingen spelen in toenemende mate een belangrijke rol op het gebied van vakbekwaamheid:

  • Toenemende eisen aan kwaliteit van vakmensen, nieuwe erkenningsregelingen en een versnipperd veld van certificeren en kwalificeren,
  • Veranderende wetgeving en branchevereisten,
  • Veranderingen in beroepen en taken door nieuwe technologieën en taakverbreding vereisen het bijhouden van kennis en kunde om inzetbaar te blijven,
  • De variatie aan mogelijkheden voor het aantonen van vakbekwaamheid, van training en examinering tot portfolio’s.

Dit leidt tot nieuwe definities op het gebied van kennis en kunde voor bedrijven in de branche. Met name van belang voor de vakmensen die er werken. Om te zorgen dat vakmensen hun vakbekwaamheid actueel en op peil houden, is er vanuit de branche een centrale en onafhankelijke commissie nodig om snel in te spelen op veranderende eisen in de verschillende vakgebieden. 

Welke informatie vind ik op de website van de Vakbekwaamheidscommissie?

Op de website van de VBC vind je onder andere de vastgestelde documenten, structuur, expertgroepen, commissieleden, reglementen en profielschetsen.