De Vakbus rijdt live en online

De ontwikkelingen gaan snel. De samenleving vraagt om verduurzaming en de techniek heeft de sleutel in handen. Maar veilig werken is en blijft belangrijk. De Vakbus besteedt er aandacht aan.

IMG 20200604 WA0003
16 okt, 2020

Vorig jaar startte Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche, met een uniek initiatief in Zuid-Holland: de Vakbus. Deze bijzondere bus kwam bij de bedrijven of op een locatie naar keuze om acht vakmensen te ondersteunen bij het maken van een plan rond de eigen ontwikkeling. Maar ook om aandacht te besteden aan veilig en gezond werken. Een pitstop met impact. Gezien het grote succes werd de pilot begin van dit jaar een landelijk project en Leonie Martens startte als projectleider. Maar toen kwam de lockdown…

Het oorspronkelijke programma in de Vakbus bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds is er een toolboxmeeting met toolboxen van ArboTechniek, waar je keuze hebt uit de onderwerpen: ‘werken zonder stress’, ‘fysieke belasting’ en ‘corona: veilig werken in de techniek’. Daarna wordt de workshop Waar sta jij in 2025? gegeven. Tijdens deze workshop worden de vakmensen aan de hand van een film meegenomen in de wereld van drie collega’s binnen de technische installatiebranche. Dit om hen te prikkelen na te denken over hun eigen ontwikkeling. Maar met corona werd de opzet anders!

Even slikken

“Ja, ik had het me anders voorgesteld. Ik begon aan een prachtig project en binnen nog geen drie weken lag het stil”, aldus Leonie. “ Maar er werd ook direct over alternatieven nagedacht. “We hebben echt gezien dat de Vakbus iets binnen de bedrijven kan doen. Het wil vakmensen regie geven over hun eigen ontwikkeling. En dat bij je eigen bedrijf, met je collega’s.” Dus er werd direct gedacht over andere manieren om de Vakbus door Nederland te laten rijden. “Alles ging online. Dus wij zijn ook gaan nadenken en al vrij snel zagen we mogelijkheden. Het programma kon blijven staan, alleen de vorm moest anders.” 

Online blijft

Wat de toekomst gaat brengen is ook voor Leonie vanzelfsprekend moeilijk te voorspellen. De Vakbus blijft in ieder geval ook online doorrijden. “Want we hebben gezien dat het werkt”. Mensen zijn online goed bij elkaar te brengen. Dus ook al mogen we straks ook weer live rijden, we zullen deze online variant behouden. Het is ook niet meer weg te denken na deze afgelopen maanden. We zijn er in een rap tempo met elkaar gewend aan geraakt.” Zo zie je dat als ontwikkelingen snel gaan de branche ook hierin niet alleen mee moet, maar ook kan bewegen.
 

Vakbus online

Wil jij deze tijd gebruiken om je medewerkers te helpen ontwikkelen op een efficiënte, laagdrempelige en vooral ook veilige manier? Boek dan de Vakbus online. Zo kun je met de coronamaatregelen toch toolboxen inzetten. De workshops zijn vanuit huis te volgen. Het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een (gratis) account bij Microsoft Teams. Ga naar www.wij-techniek.nl/vakbus voor meer informatie.