Techniekstand (Noord & Zuid)

Speciaal voor jongeren die een keuze gaan maken voor een vervolgopleiding of opleidingsrichting, kan je bij Wij Techniek de Techniekstand reserveren.

HF3 6775 Kopie (1)

Opzet en programma

De Techniekstand is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken, te interesseren, te laten beleven en te laten zien dat ze dagelijks in aanraking komen met techniek in het bijzonder installatietechniek. De Techniekstand is geschikt voor tientallen leerlingen per dag.

De Techniekstand bestaat uit:

  • 1 techniekachterwand voorzien van lcd-scherm waarop een filmpje over techniek wordt getoond (afmetingen: 6 meter breed x 1 meter diep). De achterwand weegt 250 kg.
  • Techniekwand met lcd-scherm en knikkerspel: Door het paneel waarop (doorzichtige- en onzichtbare) buizen zijn bevestigd te laten draaien, rolt de knikker er weer uit. Dit kan worden getimed met een stopwatch. Begeleiding: door 1 persoon.
  • 6 of 7 van de onderstaande werkbanken (afmeting per werkbank: 1,20 meter x 0,60 meter). De werkbanken staan op wieltjes en wegen elk 175 kg. Totale afmeting stand is 6 meter x 6 meter= 36 vierkante meter.
    De beschikbare werkbanken verschillen tussen de 2 regio's (noord/zuid).
    Voor de Techniekstand Zuid zijn vanuit de aanvrager 2 begeleiders nodig.
    Voor de Techniekstand Noord zijn vanuit de aanvrager 5 begeleiders nodig.
  • Werkbank Simulatie all electric simulatiewoning
    Een woning op schaal voorzien van duurzame technieken zoals, pv panelen, warmtepomp, vloerverwarming en duurzame verlichting.
    Met diverse oefeningen laten zien welke duurzame technieken in een woning toegepast kunnen worden.

  • Koffer met installatie techniek
    In deze koffer zijn diverse onderdelen van de installatie techniek zichtbaar, met snoeren en stekkers  aansluiten kan men zien wat er in diverse installaties plaatsvindt in verwarming, ventilatie, verlichting en regel techniek.

  • Werkbank besturingstechniek
    Door met slangetjes met een lichte luchtdruk de juiste verbindingen te maken om plunjer en schakelingen in luchtdruk en elektro de lampen te laten branden.

  • Pv paneeltjes op huisjes Door met een zoeklicht op de pv paneeltjes te schijnen gaat er iets draaien op het huisje , hierbij wordt een letter zichtbaar en moet er een slagzin gemaakt worden.

  • Werkbank Beveiligingscamera
    Zoek met de beveiligingscamera geplaatste teksten, in- of uitzoomen zodat je de tekst kan lezen. 
  • Werkbank Domotica en ICT
    Domotica: Snoeren en stekkers aansluiten op een lamp en schakelaar. Met een tablet een ledlamp dimmen en jaloezie open en dicht maken. Het programmeren van een voorkeursituatie op de tablet en met schakelaars. 
    ICT: Het testen van netwerkkabels, UTP-kabels verbinden en testen met een meter. Als alle metingen goed zijn, gaat er een groen ledlampje branden. 
  • Werkbank de Kluiskraker
    Door het beantwoorden van 4 eenvoudige vragen, wordt de kluiscode gevonden en gaat de kluis open. 
  • Werkbank Pijpsnijden
    Koperen buizen te snijden, te zagen, te ontbramen, optrompen en schoon te schuren. 
  • Werkbank Solderen
    Zelf gezaagde koperen buisstukjes aan elkaar vast te solderen. 
  • Werkbank Zoek de juiste weg 
    Door kranen open en dicht te draaien worden manometers onder druk gezet en ontlucht. 

Doelgroep

De Techniekstand is geschikt voor leerlingen van het basisonderwijs (groep 7 en 8) en vmbo scholieren (klas 1 en 2).

Tijdsduur en aantal leerlingen

Leerlingen kunnen zich gauw tot 40 minuten bezighouden.

De Techniekstand kan niet gereserveerd worden voor evenementen korter dan 4 uren. Houd er rekening mee dat de Techniekstand niet voor 09.00 uur operationeel kan zijn (i.v.m. reistijd en voorbereidingen ter plekke). De op- en afbouwtijd van de stand duurt een uur. De aanvrager, contactpersoon en/of een assistent dienen ter plaatse aanwezig te zijn, als de Techniekstand wordt opgebouwd.

Er is een minimum van 100 bezoekers per dag nodig om de stand effectief in te zetten.

De ideale groepsgrootte is 12 tot 14 leerlingen per groep, per 4 leerlingen is er een begeleider nodig om de groep vlot langs de werkbanken te laten lopen.

Voor de Techniekstand zijn 7 begeleiders vanuit de aanvrager nodig.

Reserveren Techniekstand Noord

Via deze link kun je de Techniekstand Noord reserveren.

Reserveren Techniekstand Zuid

Via deze link kun je de Techniekstand Zuid reserveren.

Begeleiding

De inzet van de Techniekstand wordt begeleidt door de Wij Techniek standmanager, deze zal gedurende de inzet aanwezig zijn. De aanvrager dient zorg te dragen voor extra begeleiding van minimaal 7 personen (docenten/ouders/vmbo leerlingen uit klas 3 en 4). Zijn er geen begeleiders beschikbaar, kunt u aan Installatiewerk, Goflex of andere opleidingsbedrijven vragen of zij leerlingen hebben om te kunnen helpen. De aanvrager of contactpersoon dient ter plaatse aanwezig te zijn bij de opbouw van de Techniekstand. Bij ongeregeldheden kan de Wij Techniek standmanager van de Techniekstand personen de toegang weigeren of ontzeggen.

Locatie

De Techniekstand dient in een overdekte ruimte geplaatst te worden en kan niet via een trap verplaatst worden. Dit kan alleen indien er een goederenlift aanwezig is.

Gewicht en ruimte

De Techniekstand wordt in een bestickerde aanhangwagen vervoerd (2,5 meter breed x 6 meter lang). Deze kan eventueel binnen bij de Techniekstand geplaatst te worden. De ondergrond van de ruimte waar de Techniekstand wordt geplaatst dient hard en egaal te zijn. Het gewicht van de gehele combinatie is 2,5 ton (auto inclusief aanhangwagen).

Stroom

De benodigde stroom is 230 Volt / 16 Ampère. De aanvrager vrijwaart Wij Techniek voor eventuele schade waarvoor Wij Techniek aansprakelijk wordt gesteld.

Geschikte evenementen voor de Techniekstand

  • Techniekdag(en) of weken op basisscholen (groep 7 en 8)
  • Techniekdagen op vmbo scholen (klas 1 en 2)
  • Beurzen of evenementen waarbij promotie van techniek cq richtingskeuze het doel is en waarbij jongeren (ouders) en/of docenten de doelgroep zijn
  • Techniek manifestaties, open dagen op scholen of bedrijven voor het (primair) onderwijs

Ongeschikte evenementen voor de Techniekstand

  • Loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) – dagen op vmbo scholen
  • Kleinere activiteiten gericht op de beroeps- of opleidingskeuze met tientallen bezoekers

Jeugdvakantie- en speelweken, waaronder buitenschoolse opvang