You are here:

Nieuws

Nieuws Wij Techniek - Jongeman met oranje helm en blauwe overal met oranje kabels over zijn schouder

Juni 2023

Vakkanjers: de vakmensen van morgen
Vakkanjers: de vakmensen van morgen Met Vakkanjers ontdekken scholieren vanaf groep 7 tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs hun technische talenten en werken ze aan belangrijke competenties als samenwerken, presenteren en klantcontact. Wij Techniek is co-financier van Vakkanjers. We vragen leerlingen innovatieve ideeën te ontwikkelen en praktijkgerichte oplossingen te bedenken voor een urgent en realistisch probleem. Zo werken we aan de vaardigheden van de vakmensen van morgen. Ook jij kunt je steentje bijdragen.
'Monteur Matar Alhajij' bij Solar Evolution
De weg naar ‘Monteur Matar’ Matar Alhajij (31) vluchtte negen jaar geleden uit zijn geboorteland Syrië. Na twee jaar in Turkije kwam hij in Nederland terecht. Inmiddels werkt hij vol enthousiasme als installateur van zonnepanelen bij Solar Evolution in Naarden. Matar vertelt graag over de stappen die hij zette en over zijn dromen.
Awat Kidane van zij-instromer naar leiddinggevende
Als je wil, kan alles! Awet Kidane (28) werkt als leidinggevende bij Rijndorp Installaties. Zes jaar geleden startte hij samen met een groep andere zij-instromers op de praktijkschool van Rijndorp. Hier werden ze in korte tijd intern vertrouwd gemaakt met het vak, waarna ze mee de bouw op konden. Binnenkort rondt hij de opleiding Elektrotechniek niveau 3 af bij MBO Rijnland in Leiden. Zijn motto is: ‘je kunt alles bereiken wat je wil, maar je moet er wel hard voor werken’.
Hans Molenaar, accountmanager Kropman
“Installaties goed inregelen levert de eerste milieuwinst op” Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Hans Molenaar van Kropman. “De energietransitie is een groot onderwerp, maar met kleine stappen kan je ook al heel veel bereiken.”
Sjaan Hertog bij Rijndorp Installaties
Rijndorp, een warm bad voor zij-instromers Rijndorp Installaties in Zoeterwoude startte zes jaar geleden met het opleiden van zij-instromers, voornamelijk statushouders. De eerste twintig werken inmiddels als eerste monteur. Waarom werkt Rijndorp zo graag met zij-instromers? Sjaan Hertog vertelt hier meer over. Ook Meron Fesshaye deelt zijn ervaring, hij is zij-instromer bij Rijndorp en werkt inmiddels als zelfstandig servicemonteur.
Sven Asijee, directeur Wij Techniek
De achterdeur moet dicht blijven De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een personeelstekort in verschillende sectoren. Zo ook in de techniek. Het is geen nieuws, maar wel een opgave die vraagt om oplossingen. Eén mogelijke route is het stimuleren van zij-instroom. Maar dan wel op een slimme en duurzame manier. Want uiteindelijk zijn we op zoek naar de mensen die in de techniek 'oud' willen worden.