“Digitalisering vermindert faalkosten en vergroot efficiency”

Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Ron Saraber van Contakt Consulting. “Als we efficiënter werken, kunnen we tijd vrijmaken voor de energietransitie.”

Kom naar het Huis van Sarah
15 feb, 2023

Ron hoorde van een collega over ‘Huis van Sarah’ van Wij Techniek. “Mijn collega was bij de pilot geweest en hij tipte mij om te gaan. Ik was bij de eerste voorstelling. Dat was best spannend, want vooraf weet je niet precies wat je kan verwachten. Na afloop was ik onder de indruk. De voorstelling is verrassend en verfrissend. Het mooie van het concept vind ik dat je uit je comfortzone wordt getrokken. De avond houd je een spiegel voor. De herkenning is groot en er zitten veel omdenkmomenten in. Ik was zo enthousiast dat ik een tweede keer ben gegaan om het iemand anders ook te laten ervaren.”

Zelf doen

Welke invloed heeft ‘Huis van Sarah’ op zijn dagelijkse werk? “Om mij heen is iedereen latent of actief bezig met de energietransitie en de veranderingen in de sector. Het is de vraag of dat genoeg is. We beseffen allemaal dat we moeten veranderen. We willen veranderen, maar wat doen we nou echt? En hoe pakken we dat aan? Dat is waar ‘Huis van Sarah’ over gaat. Als ik het op mijzelf betrek, dan prikkelt de voorstelling mij nog meer dan daarvoor om het verschil te willen maken.”

Mindshift

Als mens is Ron overtuigt dat digitalisering veel kan bijdragen aan verduurzaming. “Ik ben dagelijks bezig met het optimaliseren van digitale samenwerking. Efficiënter samenwerken betekent minder verspilling van tijd, materialen, energie en geld. Digitalisering zorgt ervoor dat de juiste mensen en de juiste middelen op het juiste moment op de juiste plek zijn. Om dat doel te bereiken is een mindshift nodig in alle schakels in de keten. Die omslag maken is lastig. Oude gewoontes veranderen langzaam. Er is genoeg werk. Niet iedereen voelt de noodzaak om te veranderen.”

Betalen om te falen

Concrete voorbeelden hiervan zijn faalkosten en verloren werkuren. “Binnen de sector vinden we 12 procent faalkosten in de keten heel normaal. Toch verandert het niet, omdat het meer oplevert dan het kost. Dat kan anders. Nu worden bedrijven vaak nog betaald per bezoek, bijvoorbeeld voor onderhoudswerk. Het is efficiënter om te betalen op basis van resultaat. Dat is kostenbesparend en milieubesparend. Er zijn minder vervoersbewegingen nodig. Er gaan minder uren verloren. De vrijgekomen uren kunnen we goed gebruiken voor de energietransitie.”

Wie is Ron Saraber?

Naam Ron Saraber
Leeftijd 46 jaar
Bedrijf Contakt Consulting
Functie directeur Contakt Consulting en Enterprise Architect DSGO
Favoriete kamer(s) ‘Huis van Sarah’ Transformatorhuisje, Wachtkamer, Hartkamer
Wie moet ‘Huis van Sarah’ absoluut gaan zien? “Alle vakmensen, opdrachtgevers, bouwbedrijven en fabrikanten uit de bouw- en installatiebranche. En bestuurders, politici en mensen uit andere branches.”
Wens voor de toekomst “Minder over verandering praten en er meer aan doen”

Wat doet Ron Saraber?

Ron Saraber is directeur van netwerkorganisatie Contakt Consulting. Daarnaast is hij Enterprise Architect DSGO. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, vertelt de digitalisering-specialist met een knipoog. “DSGO staat voor Digitale Samenwerking in de Gebouwde Omgeving. In de bouw- en installatiesector werken verschillende partijen samen aan grote projecten. De beheerders en eigenaren zijn afhankelijk van die partijen voor het onderhoud. DSGO zorgt ervoor dat alle processen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten en dat iedereen volgens dezelfde normen en afspraken werkt. DSGO vergroot de efficiency in de totale keten. Van de ontwerpfase en de bouwfase tot de onderhoudsfase.”