Didactische tips voor leerkrachten

Als leraar wil je dat iedereen bij de les blijft. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw techniekles geschikt is voor jongens én meiden? Lees het hier.

Genderinclusief lesgeven - Meisje en jongen werken samen

Zo kun je iedereen boeien voor techniek

Als leraar wil je dat iedereen bij de les blijft. Maar hoe zorg jij er op jouw beurt voor dat je rekening houdt met iedereen? Lesgeven voor iedereen, ook vaak ‘genderinclusief lesgeven’ genoemd, betekent lesgeven op een manier die zowel meiden als jongens aanspreekt. Hoe pak je dat aan?

Afbeelding Boeien Voor Techniek

Aandachtspunten voor docenten

Jongens en meiden blijken even goed te zijn in exacte vakken. Het grote verschil: meiden zijn vaker onzeker over hun technische prestaties. Dat kan ten koste gaan van hun motivatie. En dat is zonde, want zo gaat talent voor techniek verloren. Het is daarom belangrijk te werken aan:

  • Een positief zelfbeeld bij meiden

Meiden hebben vaak lage verwachtingen van hun technische vaardigheden. Ze zien zichzelf later niet werken in de techniek en kennen vaak geen vrouwelijke rolmodellen. Gelukkig kun je een positief zelfbeeld stimuleren. Lees hier alle tips hiervoor.

  • Een goed beeld van mogelijke beroepen
    De technische sector is breed en divers. Maar meiden denken al snel dat techniek vies en moeilijk is. Laat daarom zien wat je allemaal kunt met techniek en hoeveel waarde techniek voor de samenleving heeft.
  • Een prettige leeromgeving
    Een aantrekkelijk technieklokaal draagt bij aan een prettige leeromgeving. Met deze handleiding kun je op zoek naar verbeteringen voor jullie technieklokaal.
Techniek Is Heel Breed